Колко опасно е шофирането с мобилен телефон?

Животът

21-09-2018, 12:59

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Телефоните са наистина един много голям враг на шофьора

Поглеждането в телефона и секундата невнимание на пътя могат да бъдат опасни, а понякога дори фатални. „Телефонът затова е толкова опасен, защото когато го използваме, ние включваме и трите вида разсейване в едно, тоест държим в ръката си телефона, мислим какво искаме да направим и гледаме към телефона. Това е може би световна епидемия, която е обхванала всички шофьори”, коментира пред БиТВ Димитър Илиев, който е преподавател в НСА.

Около 40 метра с 5 вратички се минават за 16 секунди. Когато обаче Димитър е зад волана и едновременно с това пише есемес, времето става двойно. „Телефоните са наистина един много голям враг на шофьора и взимат превез и над скоростта”, категоричен е Димитър Илиев. „Когато човек прави две неща едновременно, човек губи концентрация и е изключително опасно да го правим”, допълни той.

„Никога не трябва да си позволяваме да сядаме в автомобила след употреба на алкохол”, убеден е Димитър Илиев. „Точно заради моя опит. Аз абсолютно никога не си позволявам да пия алкохол и да карам кола”, допълни той.

"За миналата година с 25% са се увеличили произшествията при писане на есемеси и ползването на телефон в САЩ. У нас също се забелязва тенденцията да има нарастване на такива произшествия, каза инж. Емил Панчев", председател на СБА.

Той е категоричен, че всяко разсейване може да е фатално на пътя, особено при много висока скорост. "Всяко движение и отклоняване на погледа е опасно, тъй като за 1 секунда автомобилът може да измине много метри", каза инж. Панчев.