Ученици ще създадат в Добрич колекция реплика на морски пейзажи на Петър Дачев

Добрич Лайф

21-09-2018, 11:50

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фотоизложба на РИМ Добрич гостува в Областна администрация

Репликите ще бъдат подредени редом с оригиналните платна на Петър Дачев

Ученици ще създадат в Добрич колекция реплика на пейзажи от Северното Черноморие на художника Петър Дачев /1896-1968 г./, съобщават от Регионалния исторически музей. Културният институт обяви конкурс за най-вдъхновено платно от творческото наследство на живописеца, който е брат на първосъздателя на българския балет Анастас Петров и е израснал в Добрич.
Във фоайето на дома-паметник "Йордан Йовков" са подредени двайсет картини на художника, пресъздаващи любими гледки от Балчик, Каварна, местността "Яйлата" и скалистите брегове още по на север, като се предполага, че платната са рисувани през 50-те и 60-те години на миналия век. Ученици от първи до дванадесети клас могат да опънат стативи сред изложбата, а на 17 октомври жури ще връчи награди за най-добрите творби. Репликите ще бъдат подредени редом с оригиналните платна на Петър Дачев, каза д-р Кремена Митева, главен уредник в дома-паметник.
Творческата надпревара е част от проявите, с които музеят отбелязва 50-годишнината от кончината на твореца. По повод предстоящата годишнина през октомври музеят вече представи ново академично изследване "Петър Дачев и Истанбул", а платна на художника бяха част от общата изложба "Между родното и модерното" в Градската художествена галерия в София.
В музея в Добрич се съхраняват близо 4000 картини, ескизи, скици, документи на художника. Началото на фонда поставя дарение на сестрата на двамата именити творци - Пенка Дачева.