Румен Порожанов: 7% е поскъпването на хляба

Общество

21-09-2018, 16:01

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Разговорите с търговските вериги са ползотворни и българските стоки в тях ще надхвърлят 50 на сто

Министърът на земеделието Румен Порожанов коментира, че независимо от поскъпването на пшеницата с 20 на сто в момента, е отчетено 7% поскъпване на хляба в страната. Според Порожанов един от факторите, които задържат цената на хляба е, че мелничните комбинати и хлебопроизводителите вече използват количества пшеница от новата реколта, които се преработват в брашно и хляб.

Поскъпването на енергоносителите, обаче, е фактор в обратната посока, изтъкна земеделският министър, защото скокът на горивата неминуемо води към повишаването на цената на хляба.

„Годината беше добра за пшеницата до започването на жътвата. Дъждовете повлияха на качеството и количество. Очаквахме около 6 млн. тона, а добивът на пшеница ще е 5.5 млн. тона. Проблемът е, че само половината от тях са с хлебно-пекарни качества, близо 73% от миналогодишните“, посочи министърът на земеделието. Той бе категоричен, че и в момента страната ни изнася пшеница, а криза за зърно и пшеница не се очертава.

По повод разговорите си с търговските вериги министър Румен Порожанов е убеден, че ползотворният контакт с тях ще увеличи българските стоки на рафтовете им, както и в магазините им зад граница.
„Българските хранителни продукти ще надхвърлят 50% от общо предлаганите стоки“, увери той. И допълни, че хранителните веригите са и мост за износ на наши стоки в техните магазини в Централна и Източна Европа.