„Инерком“ отново поиска разрешение от КЗК да купи ЧЕЗ

През юли регулаторът забрани сделката

„Инерком България“ ЕАД след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК“, се казва в съобщение на фирмата на Гинка Върбакова.

„В групата на Инерком е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ. Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ“ а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ БиВи от една страна, като Продавачи, и „Инерком България“ ЕАД като Купувач“, се казва още в съобщението.

На 19 юли КЗК забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху ЧЕЗ. В процеса на проучване, Комисията е установи, че е налице припокриване на дейностите на участниците в пазара на производство и доставка на ток.

Според оценката на КЗК придобиването би имало вертикални ефекти на пазарите, надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи.