Нено Димов: Праховите части са основният замърсител на големите градове

Общество

21-09-2018, 17:57

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Отговорността за чистия въздух е основно на общините

София се доближавала до средногодишните норми, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос за чистотата на атмосферния въздух у нас в рамките на парламентарния контрол.

През 2016 г. страната ни нарушава допустимите норми на три замърсителя – фини прахови частици (ФПЧ), серен диоксид и азотен диоксид. Според отчетеното в момента показателите за ниво на серен диоксид и азотен диоксид за градската среда са в норма, посочи министър Нено Димов.

"У нас има проблем само с фините прахови частици", каза Димов.

Екоминистърът посочи, че има устойчива тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха през последните години. Той изброи и някои от мерките, които ще се предприемат, като стимулиране на хората да използват по-чисти въглища и брикети за отопление, проверка на катализаторите на автомобилите, ограничения при изкупуването на стари катализатори в пунктовете за скрап, стимулиране (чрез местните данъци и такси) за закупилите по-щадящи природата автомобили.

"Министерство на околната среда и водите води последователна политика за подобряване качеството на въздуха, но за постигане на резултати е необходимо партньорство на всички институции. Основната отговорност е на местната власт", коментира още министърът на околната среда. Той припомни, че Столична община има своята програма, а това, с което министерството може да помогне, са законовите изменения, които да преследват изгарянето на текстилни отпадъци, предаването на катализатори за скрап и да прави корекции на наредбите си относно екотаксите за автомобилите при първа регистрация.