Започва Европейската седмица на спорта

ММС я организира за четвърта поредна година

Министерството на младежта и спорта ще организира за четвърта поредна година Европейска седмица на спорта в България, която ще се проведе от 23 до 30 септември.

Официалното откриване на кампанията ще се състои на 23 септември от 10,30 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина в София, където жителите и гостите на града ще имат възможността да се включат в организираните от ММС събития. За първи път тази година стартира и инициативата #BeActive Night, която в България ще се проведе от 19 часа на 29 септември пред Националния дворец на културата.

Посланици на Европейската седмица на спорта и през тази година са някои от най-известните и успели български спортисти, заедно с талантливи млади състезатели, спортисти с увреждания, както и известни личности от шоубизнеса. Това са световните шампионки от националния ансамбъл по художествена гимнастика, както и индивидуалната състезателка Невяна Владинова, европейските шампионки по бадминтон  Габриела и Стефани Стоеви, паралимпиецът и двукратен сребърен медалист от европейки първенства за хора с увреждания Денислав Коджабашев, който е и национал при хората без увреждания, вицепрезидентът на българската федерация по волейбол и един от най-обичани български спортисти Любо Ганев, шампионите ни в бокса Даниел Асенов и Станимира Петрова, лекоатлетката Габриела Петрова, най-голямата ни надежда в плуването Антъни Иванов, телевизионните водещи Ники Кънчев и Део и актьорът Тончо Токмакчиев. Всички те ще се включат в събитията през тази една седмица и ще промотират ползите от активния начин на живот и спорта.

Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия за насърчаване на заниманията със спорт и двигателната активност сред населението в Европа. Целта е да се увеличи броят на физически активните граждани, защото спортът повишава качеството на живот, подобрява здравето, намалява икономическите разходи на домакинствата и носи послание за толерантност. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейския съюз.