Писателски десант се извърши в Пловдив

Трима благоевградски автори гостуваха на пловдивските си колеги

Една вълнуваща литературна вечер с Димитър Христов, Росица Зиновиева и Евгения Йорданова се проведе в Литературния салон на читалище "Алеко Константинов", Пловдив. Трима благоевградски автори - поетът-бард Димитър Христов, писателката Евгения Йорданова и поетесата Росица Зиновиева гостуваха в Пловдив. Всъщност Пловдив е родният град на Росица, нейната голяма и непрестанна любов. Почитателите на стойностното слово се срещнаха с най-новите им книги - на Росица "Магнолия", "Тъги и наздравици" и "Хармония" на барда и сборника с разкази на Евгения "Аз съм тук".

В литературния празник участваха младите певици Елица Танчева, София Арабаджиева и Елена Толева, бивши ученички на Росица, сега студентки в Пловдив.

Росица Зиновиева в момента живее в Благоевград, където бе дълги години учител по български език и литература в НХГ "Св.Св. Кирил и Методий". Тя е родена през 1956 г. в Пловдив. Гимназия и университет завършва в родния си град. Член е на Съюза на българските писатели от 1995 г. Автор е на няколко стихосбирки и множество публикации в страната и чужбина. Носителка е на награда за поезия на името на Яворов за 2003 г. Антологичната й книга "Тъмните гарови гълъби" спечели конкурса на Националния център на книгата към Министерството на културата за 2004 г. Избрана е за учител на годината, номинрана е за "Жена на годината".
Известната и обичана благоевградска писателка Евгения Йорданова e родена на 9 април 1953 г. и има необичайната и трудна съдба на осиновеното дете. Родена е в Сливенския затвор, но е отгледана в стар македонски род в Благоевград. Завършила е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Била е преподавателка по литература до 1985 г., методист в отдел "Просвета" до 1989г., десет години бе директор на Дом за деца, лишени от родителски грижи. Омъжена е за мореплавател. През целия си живот помага на хора, изпаднали в беда. Обича книгите, природата и хората, които имат чуство за човешко достойнство и които са чужди на злобата и завистта. Автор е на книгите "Спомени за моя род", "И да направиш добро" /автобиографичен роман/, "Децата на сенките", "Законите на любовта","Разговор за двама", "Най-щастливият ден". Книгите й са преведени на фински, македонски, гръцки и др. езици.  Отличена е със званието "Жена на Благоевград" за 2008 г. и с още много други награди. Продължава да се занимава с активна обществена и благотворителна дейност.

Димитър Христов е роден на 17 май 1957 г. в Благоевград. Завършва българска филология и риторика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Удостоен е с наградите „Димчо Дебелянов“, „Слав Хр. Караславов“, „Иван Нивянин“, „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти, „Македонски литературен Дедал“ и украинските литературни награди „Гогол“, „Григорий Сковорода“ и др. Най-новата му награда е отпреди дни - първа награда в конкурса "Горчиво вино" на НЧ"Братя Миладинови" и Община Петрич.
Преводач е от руски, украински, и сръбски.
Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Почетен член на Дружеството на писателите на Македония. Издал е "Работен ден" (1982) – награда „Владимир Башев“, "Ранена свобода" (1989), "Писма до Ева" (1992), "Български видения" (1997) – награда на Съюза на българските писатели за поезия, "Балада за любовта" (2002), "Романтика и пепел" (2004), "Сърдечен ритъм" (2006), "Молитва за България" (2007) – награда „Пенчо Славейков“, "Хляб и вино" (2011) и др.

Срещата, която се проведе в библиотеката на пловдивското читалище, премина при голям интерес. Присъстваха техни колеги - писатели и поети, членове на Съюза на писателите, които се зарадваха много на благоевградските си колеги. И споделиха, че отдавна не е имало такава задушевна и приятелска среща, както с благоевградските им гости.

Среща - празник за сърцето и душата!