Каракачанов: Не съм спрял да настоявам за повече средства за армията

Общество

22-09-2018, 14:48

Снимка:

МО

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Тя е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита, заяви министърът

„Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита. Въпреки недоимъка и липсата на средства, момчетата и момичетата в армията си изпълняват задълженията. Това не е лесно, трудно е, рисково е, но хората имат дух. Армия се прави с дух и любов към България.“ Това заяви каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на показа на военна техника пред сградата на Министерството на отбраната.

В Деня на Независимостта едновременно в 17 града в страната хората можаха да видят образци военна техника, оръжие и екипировка. Инициативата е първата от поредицата изяви под наслов „Това сме ние“, с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба.

„Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България – факт, който е станал възможен благодарение на Българската армия. Хубаво е българските граждани да имат по-чест досег до армията, да видят въоръжението, войниците“, допълни Каракачанов.

Министърът припомни, че през последните 20 години бюджетът на армията е орязван 4 пъти, като само през 2010 г. е намален с 40%.

„Аз не съм спрял да настоявам за повече средства. През изминалата година увеличихме заплатите с 10 %, а за тази година сме предвидили още 10%. Представили сме необходимите разходи за ремонт на част от съществуващата техника. Отделиха се близо 3 милиарда и половина за закупуване на нови самолети, кораби и бронирани машини“, каза министър Каракачанов.

Той посочи, че това е само един етап от цялостното обновяване на армията, което ще става постепенно поради невъзможността да се отделят необходимите средства.

Много хора присъстваха пред Министерството на отбраната, за да разгледат бронираните машини „Хамър“, „Командо“, „Гардиън“ и „Пустинна котка“. Всеки можеше да получи информация за свободните места в армията и за възможностите за участие в курсовете за начална и специална военна подготовка.