Т. Чобанов: На 22 септември България извоюва една от най-големите си победи

Мисия София

22-09-2018, 15:41

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Събрали сме се на историческо място, за да отбележим 110 години от обявяването на Българската независимост

На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи на своята история. Това каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов по време на честването на 110-та годишнина от обявяването на независимостта на България, предаде Агенция "Фокус".

"Събрали сме се на историческо място, за да отбележим 110 години от обявяването на Българската независимост. На този ден трябва да си припомним борбата на нашите деди от онези вече далечни години. Трябва да си припомним, че едва освободена България бе безмилостно разпокъсана от Берлинския договор, а хиляди наши сънародници останаха извън пределите на българската държава. Съединението успя да поправи една част от несправедливостта, а българският войник защити този триумф на българския дух, който Великите сили бяха принудени да признаят. Дори съединена, България си оставаше срамно васална на Османската империя, ограничавана от режима на капитулацията", заяви той.

"На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи на своята история. Победа на перото и умелите преговори, извоювана без кръв и насилие. Тя бе постигната благодарение на пълното единение на институциите и политиците в името на националния интерес", каза още доц. Тодор Чобанов.

"Обявяването на независимостта се извърши в онези дни в старопрестолния Царевград Търнов, за да разбере светът това, което всяко българско сърце сега и тогава знаеше. Българската държава може и да е била поразявана и унизявана от своите врагове, но ще се надига отново за живот, защото тя е проява на вечния и несъкрушим български дух. Нека помним уроците на този ден и да се борим не помежду си, а за интересите на България", каза още доц. Чобанов.