Алкохолът убива повече от СПИН, катастрофи и насилие взети заедно

На 75% от смъртни случаи заради алкохол са на мъже

Алкохолът убива 3 милиона души всяка година – повече от СПИН, насилието и пътните инциденти взети заедно, обяви Световната здравна организация (СЗО), като отбелязва, че мъжете са особено уязвими, предаде АФП.
Здравната агенция на ООН посочва в последния си доклад за алкохола и здравето, че той е отговорен за всяка 20-а преждевременна смърт, включително шофиране под влиянието на алкохол, предизвикано от него насилие и множество заболявания.
На 75% от смъртни случаи заради алкохол са на мъже, пише в документа от 500 страници.
„Прекалено много хора и техните семейства и близки страдат от последиците на вредната употреба чрез насилие, наранявания, психически проблеми, както и болести като рак и инсулт“, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Време е да се предприемат повече действия по тази сериозна заплаха за развитието на здрави общества“, добави той.
Пиенето е свързано с над 200 заболявания, включително цироза на черния дроб и някои видове рак.
Злоупотребата с алкохол освен това прави хората по податливи на заразни заболявания като СПИН и пневмония, се отбелязва в доклада.
Трите милиона души, чиято смърт е доказано свързана с алкохола през 2016-а - последните данни за целия свят, са 5,3% от всички смъртни случаи през тази година.
За сравнение ХИВ/СПИН е отговорен за 1,8%, пътните инциденти – 2,5%, а насилието – 0,8% от всички загинали.
Последните числа обаче са по-ниски от предишния доклад на СЗО за консумацията на алкохол по света, публикуван през 2014 г.
Поради което агенцията на ООН вижда „някои позитивни тенденции“, като отбелязва намаляването на смъртни случаи, причинени от тежко хронично пиянство след 2010 г. СЗО обаче предупреждава, че общият товар на заболяванията и наранявания от вредната употреба на алкохол е „неприемливо висок“, особено в Европа, Северан и Южна Америка.
Оценките сочат, че 237 милиона мъже и 46 млн. жени по света страдат от нарушения, свързани с употребата на алкохол. Злоупотребата с пиенето засяга почти 15% от мъжете и 3,5% от жените в Европа, както и 11,5% от мъжете и 5,1% от жените в двете Америки.
Около 2,3 млрд. души в момента се смятат за пиячи, което означава, че са консумират 33 грама чист алкохол на ден – т.е. две чаши вино, голяма бутилка бира, или два шота твърд алкохол.
СЗО предупреди още, че употребата на алкохол расте навсякъде по света с изключение на Европа, особено в Китай и Индия, където е регистриран значим ръст.
Агенцията настоява държавите да направят повече, за да противодействат на вредните практики при употреба на алкохол, за да се постигне целта – намаляване на глобалното потребление с 10% между 2010-а и 2025 г.

Източник: БНР