Казанлъчани празнуват Деня на Независимостта на България

Животът

22-09-2018, 17:54

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Делегация от Казанлък гостува в побратимения Толиати

Празничното хоро поведоха танцьорите на Танцов ансамбъл „Арсенал“

„Нищо не трябва да пречи за преуспяването на България!“. Тържествените слова от Манифеста на цар Фердинанд на историческата дата през 1908г. прозвучаха отново днес на централния площад „Севтополис“ в Казанлък по време на честването на 110 години от обявяването на Независимостта на България.

Пред казанлъшките ученици, родолюбиви граждани и патриоти почетен караул отдадоха представителите на Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“ към Национално дружество „Традиция“.

Тържествен водосвет за здравето и благоденствието на хората на Казанлък бе отслужен от архиерейски намесник отец Петко Мотев и казанлъшки свещеници. За четвърта поредна година, по идея на Кмета Галина Стоянова бяха осветени училищните знамена.

Празничното хоро поведоха танцьорите на Танцов ансамбъл „Арсенал“. Казанлъчани бяха поздравени от Военен духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада и с художествена програма на самодейци от читалищата в селата Дунавци и Енина.

По повод годишнината на паркинга зад Универсалния магазин в центъра на града е подредена експозиция с военна техника и образци – оръжия и екипировка от военни формирования на Гарнизон Казанлък.

110 години Независима България ще отбележи и Исторически музей „Искра“ – Казанлък с окриването на празнична изложба в 17.30 часа в празничния съботен ден. Постерната част от изложбата разказва със снимки и документи за обществено-политическите процеси, довели до реабилитацията на българската държавност на европейската политическа карта след пет века отнета свобода. Посеителите ще имат възможност да се запознаят и с артефакти от фонд „Нова история“ на Историческия музей, свързани с отношението на казанлъчани към историческото събитие на обявяването на Независимостта. Художествената галерия и Историческият музей в Казанлък днес отварят врати с безплатен вход.

По традиция Казанлък празнува с Манифеста на днешния ден:

„Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!“.