Съдът освободи от ареста двамата ученици от обира на Роженския манастир

Юксел Митев и соченият за шеф на бандата Стефан Матеев остават в ареста

Пловдивският районен съд остави в ареста двама от четиримата задържани за обира в Роженския манастир, предаде БНР Пловдив.

Това са Юксел Митев на 21 години и соченият за шеф на бандата Стефан Матеев на 44 години. 

Съдът прие, че е налице обосновано подозрение, че четиримата  са извършители на деянията, в които са обвинени. Съдът се позова на показанията на свидетелите, разпитани до момента в досъдебното производство, съдържанието на записите на охранителните камери на Роженския манастир, протоколите за оглед и разпознаване на лица. Освен това при претърсване в дома на тартора е открит газов пистолет, който е  преработен за стрелба с бойни патрони.

По отношение на Стефан Матеев магистратите отчетоха  водещата му организационна функция и прецени, че има реална опасност  да извърши престъпление. По отношение на Юксел Митев съдът прие наличие на реална опасност да се укрие, тъй като работи и живее в чужбина. Затова спрямо двамата беше взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
За двамата непълнолетни братя  А.Х. и Г.Х. Районният съд счете, че тъй като имат постоянен адрес, живеят в семейна среда и са ученици, няма опасност да се укрият. Освен това двамата досега не са осъждани. Съгласно закона мярка за неотклонение „Задържане под стража“, спрямо непълнолетни лица се взема само в изключителни случаи. Според магистратите процесният случай не е такъв. Поради това за тези двама обвиняеми е взета по-лека мярка за неотклонение. 
 Определението на Районния съд подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 27.09.2018 г. от 15:30 часа.
Първоначално искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е внесено в Районен съд – Сандански. Седем от осемте съдии там са се отвели по съображения за наличие на колегиални взаимоотношения с един от обвиняемите, който е адвокат.
Със свое определение от вчера Върховният касационен съд е изпратил делото за разглеждане в Пловдивския районен съд с цел обективното и безпристрастно разглеждане от друг, равен по степен съд, извън Софийския апелативен район.


Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"