Сформирани са 27 защитени паралелки след 7 клас

Животът

24-09-2018, 11:50

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Сред тях са специалности като ядрена енергетика, топлотехника и електрообзавеждане на кораби

Двадесет и седем паралелки със защитени специалности са сформирани след 7-ми клас за тази учебна година. Сред тях са ядрена енергетика, топлотехника, електрообзавеждане на кораби и на средства за градския транспорт, предава България он еър.

В 65 паралелки учениците ще се обучават по специалности с очакван недостиг на пазара на труда като монтьор, машинен оператор, заварчик и стругар.

В столичната професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд", където се обучават ученици по някои от тези специалности, тази година са приели 210 ученици в 10 паралелки.

Учениците по топлотехника минават през няколко кабинета за усъвършенстване на своите умения. В някои зали те се учат да създават системите, а в други да ги управляват. В цялото училище има общо 6 момичета, а преподавателят Татяна Петкова може да се похвали, че женското малцинство се справя дори по-добре от момчетата.

След като бъдещите инженери са се научили как да изграждат климатични инсталации, отиват и за час в компютърната лаборатория, в която работят със симулации на огромни климатични системи като тази в един МОЛ.