София прилага практики от Виена за градската среда

Мисия София

24-09-2018, 12:16

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

София ползва опита на Виена в управлението на отпадъци

Престижната класация на списание "Економист" определи австрийската столица за най-добър град за живеене в света

София все повече взаимства от най-добрия град за живеене в света - Виена. Освен идеи за перфектната градска среда и инфраструктура, нашата столица ще черпи опит и за градския транспорт, веломрежата и управлението на боклуците. Кметът на София Йорданка Фандъкова работи във все по-тясно сътрудничество с австрийските си колеги, предава БНТ.

Престижната класация на списание "Економист" определи австрийската столица за най-добър град за живеене в света. Тази година Виена изпревари 139 града на пет континента. Те се подреждат по 30 критерия, разделени в пет категории - стабилност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура. За пръв път европейски град оглавява класацията.

Виенчани също си харесват града, намират го за бързо развиващ се и модерен, но пазещ ревностно историята си и архитектурните паметници. Но не средата е най-определяща за качеството на живот, а сигурността. Тук престъпност почти не съществува, хората стриктно спазват правилата, а за нарушителите има тежки последствия. Точно тази строгост прави града толкова спокоен и приветлив. Попитахме и хората защо според тях града, в който живеят е обявен за най-добър в света.

Виена и София вече сътрудничат, експерти по градска среда няколко пъти посещават столицата ни, за да дадат насоки как може по-лесно и бързо да подобрим качеството си на живот.

"Всичко, което можем да взаимстваме от най-добрия град за живеене го правим, включително по отношение на подобряване на градския транспорт, строителството на метрото, знаем, че във Виена това е една услуга на много високо ниво. Почистването на града, поддържането на зелените площи, това което засяга общината, ние го правим, работим с община Виена, имаме среща след две седмици с новия кмет на Виена, така че това сътрудничество ще продължи и ще продължаваме да се учим от най-добрите", коментира кметът Фандъкова.

Развитието на веломрежата във Виена е буквално през последните 10 години, това е накарало много хора да слязат от автомобилите си. " Вие знаете, че в София работим много активно и че не се приема добре от всички. Но опита на всички градове, които имат добри условия за живот показва, че това е пътя, така че ние ще продължим и ще развиваме нашата мрежа с велоалеи. Видяхте, че има тук и на тротоари и на пътното платно, има обособени и необособени, общо взето каквото позволява инфраструктурата по този начин се изграждат', обясни Фандъкова.

Във Виена са достигнали до извода, че само разделното събиране на отпадъци не е най-доброто решение за боклуците, затова каквото остане, се изгаря. Изгарянето в австрийската столица е въведено още през 60-те години, а в средата 80-те започват да събират разделно. В града са разположени общо 400 000 контейнера за разделно събиране. Според експертите, двата процеса не си противоречат, а се допълват.

Половината от всички домакинства в града се отопляват на парно от боклук. Инсталацията, която ще бъде построена на площадка на ТЕЦ - София ще топли около 40 000 семейства. След пускането и мощностите на "Топлофикация" няма да работят с пълен капацитет и така емисиите на фини прахови частици ще намалеят с почти 10 %.