Русия снабдява Сирия с противоракетна система C-300

Свят

24-09-2018, 17:16

Снимка:

mil.ru

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Това става след свалянето на руския Ил-20 в Сирия

Русия ще снабди Сирия с противоракетна система С-300. Това съобщи руският военен министър Сергей Шойгу днес. Системата ще бъде доставена в арабската държава до 2 седмици. А претекстът на Москва е сваленият руски самолет Ил-20.

Зенитен ракетен комплекс С-300 е способен да прехваща средства за въздушно нападения на разстояние от повече от 250 км и едновременно да поразяват няколко въздушни цели.

Русия ще снабди сирийската противовъздушна отбрана с автоматизирани системи за идентифициране на руски самолети.

Шойгу коментира и че преди няколко години Русия се е съобразила с искането на други държави да не доставя подобна система на Башар Асад, но сега ситуацията се е променила и то „не по вина на Русия“.

Военният министър посочи, че основната причина за свалянето на руския самолет, на борда на който е имало 15 души, е по вина на Израел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението за доставяне на зенитно-ракетен комплекс С-300 на Сирия не е насочено срещу трета страна, а цели защитата на руските военни.

Миналата седмица руският самолет бе свален от противовъздушната отбрана на Сирия. Това става в момент, когато израелски самолет нанасят удари по арабската страна. Москва обаче обвини израелският изтребител, че се е криел зад руския самолет и с действията си е виновен за свалянето му. Израел изрази своите съболезнования, но отрича да има вина.