Сорос съди Орбан

Свят

24-09-2018, 19:57

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

„Отворено общество“ е подала иска в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Фондацията на американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос дава на съд унгарското правителство. „Отворено общество“ е подала иска в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Причината е законодателството наречено „Спри Сорос“, прието в Унгария.

Чрез нови закони правителството на Виктор Орбан се опита да спре или да ограничи действията на неправителствените организации. Част от мерките са и въвеждането на 25% данък за тези, които подкрепят подобни организации. Унгария също така даде правото на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че тя застрашава националната сигурност.

Бе затворен и Централноевропейският университет, финансиран от Джордж Сорос.

Миналият месец организацията на Сорос премести регионалния си офис от Будапеща в Берлин. Като причина бе посочена агресивната политика на Виктор Орбан. Унгарският премиер обвинява неправителствените организации, че помагат на мигрантите да влизат в страната.

Преди десет дни Европейският парламент задейства процедура по отнемане на правото на глас на Унгария в Европейския съвет. Причината е точно водената политика на Орбан към мигрантите.