Климатолог: Силните ветрове у нас са нещо нормално

Животът

25-09-2018, 12:09

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Паленето на огън в такова време е убийствено, предупреди експертът

Ветровете, които причиниха сериозни щети в Западна и Централна Европа достигнаха и България. На някои места у нас хората наблюдаваха жълтеникави облаци - вихрушка, която отнемаше от видимостта на шофьорите. "Това е нещо съвсем естествено. Случва се 2-3 пъти, 10 пъти годишно...", подчерта климатологът проф. Георги Рачев пред България он еър и посочи няколко случая с ветрове над 100 км/ч през 2018 г. у нас.

"Такъв ни е климатът, а и релефът понякога дава възможност за допълнително усилване на вятъра. Хубавото е, че няма пострадали хора, но паленето на огън в такова време е убийствено!", обясни проф. Рачев.

Той отбеляза, че силните ветрове са много полезни през тази част на годината, защото ще изчистят въздуха. Климатологът каза още, че хората трябва да се подготвят спрямо природата, за да имат възможност да преодолеят това, което може да се случи.

"Температурата в глобален мащаб се повишават", посочи проф. Рачев и цитира авторитетно изследване, което показва, че лятото на 2018 г. е най-топлото, откакто съществуват метеорологични наблюдения в Европа. По думите му повишението на градусите е много сериозно.

"Дъждовното и влажно време създаде усещането за студено време. Юни и юли бяха по-топли от нормалното. Като включим и август месец, лятото в България си отива с над един градус над нормалното. Това ще доведе до много качествена реколта. Ще извадим една от най-хубавите реколти на слънчоглед", поясни климатологът.

Проф. Рачев очаква нормални октомври и ноември по отношение на температурите.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"