Кардиолог: Температурните промени не са толкова брутални за хората

Животът

25-09-2018, 12:58

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Организмът ни е по-пригоден да понася студовете, а не жегите

Температурите паднаха рязко само за 24 часа в цялата страна. Тези амплитуди крият рискове за човешкото здраве. По данни на Световната здравна организация, между 30 и 50% от хората проявяват здравословни реакции при смяна на времето.

Кардиологът проф. Младен Григоров обясни, че в медицината има понятие, което се нарича метеотропизъм. То се отнася до това как се повлиява организмът от резки промени на времето. "Бих казал първо, че това в никакъв случай не е такава промяна, която да предизвика някакви остри реакции. Доколкото разбрах тази сутрин температурата е 6 градуса, тоест далеч от това, което би могло да предизвика такава реакция", каза проф. Младен Григоров в студиото на България он еър.

Той допълни още, че трудно може да се говори за профилактика, защото няма как да се влияе на природата. Проф. Младен Григоров обаче беше категоричен, че е типично за хората от нашите географски ширини и за техния организъм да понасят по-добре студовете и да сме по-пригодени за тях, отколкото за жегите.

"До известна степен фатални могат да станат при температури много над зоната на комфорт. 23-24 градуса - това е точно температурата на зоната на комфорт за организма", допълни още кардиологът.