Ще подменят водемерите с такива с дистанционно отчитане

Животът

25-09-2018, 14:10

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

С новата наредба се цели да се избегнат конфликти между ВИК дружествата и клиентите

"При смяна на водомера ще трябва да го подменим с такъв с дистанционно отчитане", каза пред БНТ заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя добави, че в новата наредба за отчитане на водата не е записан краен срок за тази подмяна.

Тя обясни и че в края на годината ще се направи оценка, за да се прецени къде и с колко може да поскъпне водата. "Възможно е водата у нас да поскъпне, ако се вдигне цената на електроенергията", добави Крумова.

Крумова обясни, че с новата наредба се цели да се избегнат конфликти между ВИК дружествата и клиентите и ще подпомогне добросъвестните потребители.

Сега с новата наредба съвестният потребител трябва да плаща, което е употребил. Добросъвестните са тези със свои водомери, които допускат на 12 месеца да се измерват, каза заместник-министърът на регионалното развитие.

Общото потребление не бива да надвишава 10%, то ще бъде разпределяно по равно на всеки апартамент по новата наредба.

"Ако не се осигурява достъп и няма водомери или има водомери за смяна, в тези случаи считаме, че тези потребите са недобросъвестни, цялото потребление, което се различава от измереното по индивидуалните водомери на коректните потребители, се разпределя на некоректните", добави тя.