Нелегалното производство на акцизни стоки ще бъде престъпление

Крими

25-09-2018, 15:55

Снимка:

Министерство на финансите

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Очаква се промените в НК да са готови до края на следващата седмица

Нелегалното производство на акцизни стоки трябва да бъде разглеждано като престъпление. Около това мнение се обединиха и главният прокурор Сотир Цацаров, и министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на финансите Владислав Горанов. В момента нелегалното производство на цигари и алкохол се смята за административна отговорност. Продажбата или държането на подобна стока обаче е престъпление. Подготвя се промяна в Наказателния кодекс, с която да се промени това.

„Парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателни промени, които да преодолеят празнотите в НК във връзка с незаконното производство на акцизни стоки“, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

Промените трябва да бъдат предложени на депутатите до края на следващата седмица. Това обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева. С промените е натоварена експертна комисия. Промените ще бъдат внесени в НС като предложение от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. По този начин ще се спести време, обясни още Цачева.

„С оглед повишената обществена опасност и вредите, налагани чрез производство, смятам, че народните представители ще приемат деянието да бъде криминализирано“, коментира Кирилов.

Предвижда се и друга промяна в закона, с която да се въведе регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. Законовите мерки срещу нелегалното производство на акцизни стоки бяха обсъдени на среща в Министерството на финансите. На нея присъстваха още министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов.