Запорираха имуществото на Трайчо Трайков

Крими

26-09-2018, 09:19

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Антикорупционната комисия проверява и Десислава Иванчева

Антикорупционната комисия е поискала и получила от Софийския градски съд запор над имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, сега общински съветник в София. Това съобщава “24 часа”.

След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията открила несъответствие между доходите и имуществото на Трайков за 2,4 млн. лв. Комисията е проверяла състоянието Трайков през последните 10 г.

Магистратите са запорирали 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика.

Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Заедно с него подсъдими са Иво Прокопиев и Симеон Дянков.

Предстои Трайков да доказва пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) законни ли са доходите му. Ако успее, запорът ще падне. При обратен развой комисията ще поиска отнемане на имуществото му. Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев съобщи пред Нова ТВ, че срокът, в който Трайков трябва да докаже доходите си, е до петък.

Георгиев посочи, че има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили. "Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата", каза още той. Депутатът Делян Пеевски е бил проверяван вследствие на подаден до комисията сигнал. Тъй като срещу Пеевски няма повдигнати обвинения, експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи. Тя не установила никакви нередности.

Тече проверка и за имуществото на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя е подсъдима за вземане на подкуп в особено големи размери.