Опашките за общежитие започват от 5:30 сутринта

Животът

26-09-2018, 12:09

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студентските общежития са на ръба на мизерията

Студентите твърдят, че с всяка година ситуацията се влошава

От Съвета на студентните поискаха две оставки в ПСБО, заради сериозните проблеми с настаняването, огромните опашки, и нерегламентирания достъп на хора без права до лични данни на студентите. Повече от 800 писмени оплаквания са подадени в тази настанителна кампания.

Студентите споделиха пред България он еър, че започват да се редят на опашка от 5:30 ч. , а касите за плащане отварят едва в 8:30 ч. Те твърдят, че с всяка година ситуацията се влошава, а през тази положението е най-лошо досега.

Причината е, че има само една дата, на която трябва да се настанят студенти от 4 факултета, което не е станало ясно на учащите, защото на сайта на Комисията по настаняване информацията за сроковете дори не е била актуална, а от миналогодишната настанителна кампания.

От администрацията на СУ всяка година обещават, че ще въведат онлайн плащане на таксите. Студентите обаче са изгубили вяра, че системата може да се подобри.

Освен проблемите с чакането тази година има и нарушения. Комисията трябва да се състои само от студенти чрез избори, които имат мандат от 2 години. През 2018 г. обаче към тях има двама служители, които са от администрацията на СУ и неправомерно разполагат с личните данни на учащите.

Чакащите на опашката споделиха, че информацита за това - кой с кого и къде ще живее, е била публикувана във фейсбук страницата на Комисията, където е достъпна за абсолютно всички.

Има и реална опасност около 500 студенти да останат на улицата, защото от 3 от 10 блока на СУ са в ремонт и един от тях се ремонтира наполовина. Причината е, че е трябвало да се състои среща между КН на СУ и тези на другите унивеситети и студентите да бъдат настанени в техните блокове чрез разменни писма. Такава среща обаче не се е състояла.

Днес от 16ч. ще има академичен съвет, на който ще бъдат поискани оставките на двамата служители, които не са студенти и боравят неправомерно с данните на студентите.