Жители на столичен блок получиха сметка за над 3000 лв. за вода

Животът

26-09-2018, 13:22

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Какво установи проверката?

„Софийска вода” се самосезира по случая с абсурдно високи сметки за вода на блок в столичния квартал „Красно село”. Някои от жителите на блока бяха получили изравнителни сметки на стойност над 3000 лева.

Предстои на място да се извърши трета проверка. Жителите на блока недоумяват защо сметките са им толкова високи и смятат, че става въпрос за техническа грешка. Първите две проверки на „Софийска вода” обаче не показват отклонение във водомерите.

Домоуправителят на един от двата входа разказа, че сметката за вода в неговия апартамент e 3400 лв. Средно на месец плащам около 50 лв., обясни той. Друг от живеещите в блока е получил изравнителна сметка от 4000 лв. за шест месеца.

Инж. Валентин Милушев, директор на Дирекция „Управление на мрежата” в „Софийска вода”, заяви пред БиТВ, че първите проверки не са установили теч или нерегламентирано потребление.

„Сметките на клиентите ще бъдат анулирани от началото на годината, тъй като очевидно проблемът не е в потреблението или в някакви проблеми на вътрешната мрежа. Остава ние вътрешно да продължим с проверката, за да видим какво точно е причинило тези големи сметки”, допълни той.

„Случаят е абсурден, но e много показателен”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

„Това е картинката, която се случва ежемесечно в почти всяка сграда етажна собственост. И при такива колосални сметки от по няколко хиляди лева на апартамент, който обикновено плаща между 20 и 60 лв., столичната „Софийска вода” е реагирала по процедура. Порочният кръг е в наличието на общ водомер, върху кой живущите в етажната собственост нямат контрол”, допълни тя.