Кеймбридж промени правилата на изпитите си заради болно момиче от Враца

Общество

26-09-2018, 13:14

Снимка:

Кадър/Нова ТВ

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Езиковият сертификат на ВУЗ-а е най-популярният и признаван в света

Прецедент за университета Кеймбридж – висшето училище промени правилата на изпита си по английски заради момиче от Враца. 17-годишната Мария Александрова страда от детска церебрална парализа.

Благодарение на отзивчивостта на университета Мария е успяла да се яви и да вземе сертификат за високото ниво, на което владее английски език, съобщава Нова ТВ. Това нямало да бъде възможно при нормални условия, заради физическите й увреждания.

Момичето не може да ходи и трудно движи ръцете си, което обаче не може да възпре порива й към знание. За нея се грижи майка й.

„Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария. Тя ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния й град я отхвърлят с аргумента, че не приемат „такива деца”.

След като от университета в Кеймбридж разбират, че Мария няма умствени, а само физически проблеми, решават да увеличат времето за изпита – но без да променят неговото съдържание.

Назначили й и асистент, който да попълва отговорите, които Мария дава. Така, след 8-часов изпит, тя успява.

Следващата мечта, която Мария иска да реализира, е да замине и да учи продуцентство в чужбина.

„Продуцентските и телевизионни продукции ми помагат да избягам от своята тежка реалност. И ме пренасят в друг свят, в който това нещо го няма”, споделя тийнейджърката.