Фандъкова представи приоритетите в строителната програма за 2019

Мисия София

26-09-2018, 14:59

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

До началото на месец ноември трябва да бъде пуснато трамвайното движение по ул. „Граф Игнатиев“

Чрез инвестиции в реконструкция и изграждане на нова публичната инфраструктура ние развиваме града си години наред. Ще продължим да го правим и през 2019 година. Продължаваме с ясни приоритети, много ясен план и подготвени проекти. Това каза кметът на София по време на осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, организиран от Камарата на строителите в България и вестник „Строител“, предават от Столична община.

"Столичната община ще продължи да изпълнява проекти по своите приоритети: екология, подобряване на качеството на въздуха, транспорт, енергийна ефективност, образование, зелена система и културно-историческо наследство. В момента сме на финала на един много активен строителен сезон в София", каза още Фандъкова.

В своето изказване столичният кмет Фандъкова акцентира на темата за контрола и качеството на строителните дейности. "Изключително важно е строителите да разбират, че гражданите проявяват търпение тогава, когато виждат, че се работи и се работи добре. Те са взискателни и имат право на това. Нека не забравяме, че Столичната община възлага строително-ремонтните дейности, но всъщност възложител на ремонтните работи са гражданите на София, които плащат данъци и имат основание да изискват", подчерта още столичният кмет.

"Когато строиш в рамките на града, строиш пред очите на твоите възложители – гражданите, и те контролират дали е шумно, дали е прашно, дали е обезопасено и съответно дали всичко се изпълнява така, както е по проект. През 2019 година ни очаква много работа. Продължаваме изпълнението на важни, стратегически обекти, финансирани с европейски средства. През следващата 2019 година очакваме да пуснем в експлоатация първите 8 километра от третата линия на метрото, а през 2020 година – останалите 4 километра. С този проект ще спестим още 90 хил. тона вредни емисии. Продължаваме да работим и по проектите за обновяване на централната градска част. В списъка с обекти за следващата година са: бул. „Шипченски проход“, бул. „Асен Йорданов“, бул. „Първа Българска армия“, бул. „България“ от бул. „Фритьоф Нансен“ до "Околовръстен път – София" и други", коментира тя.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че до началото на месец ноември трябва да бъде пуснато трамвайното движение по ул. „Граф Игнатиев“: "Спазването на сроковете е изключително важно, но за мен най-важно е качеството."

Кметът посъветва строителните фирми да не поемат повече обекти, отколкото могат да изпълнят, и да полагат усилия за квалификация на своите работници, както и за задържането им с адекватно възнаграждение. Фандъкова подчерта, че Столичната община има сериозен механизъм за контрол, заложен още в договорите със строителните фирми, и общината заплаща само за добре изпълнени строители дейности.