Ананиев предлага 2 варианта за здравеопазването

Политика

26-09-2018, 14:00

Снимка:

Министерство на здравеопазването

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Министърът на здравеопазването е категоричен, че промяна в модела е наложителна

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предлага два варианта за развитие на здравеопазването у нас. Единият е с включване на здравна застраховка, а другият е чрез създаването на няколко здравни каси.

При първия вариант НЗОК ще финансира лечение до 700 лв. Ако лечението е по-скъпо, сумата над 700-те лв. ще се поема от здравна застраховка. Тя ще 12 лв. на месец.

"В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане", обясни Ананиев.

Другият вариант е пълна демонополизация на НЗОК. "Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата", коментира здравният министър и обясни, че така пациента сам ще избира здравната си каса.

„Промяната е наложителна“, категоричен е Ананиев. Той представи идеите си на кръгла маса за бъдещето на здравеопазването у нас и настоява, че ще се проведе дискусия, колкото време е необходимо. Целта е да се внесе законопроект, който да има широко одобрение и да не се променя, след като бъде представен на депутатите.