Горна Джумая оживява във Вароша

Ще има концерти, изложба, фотосесии

За 18-и път НЧ „Никола Вапцаров”, в партньорство с Регионален исторически музея и Радио Благоевград, организира събитие, което да поддържа паметта за бежанците от Кукуш и Зарово, променили облика и историята на Горна Джумая, и поставили началото на градската култура в  това старо поселище, информира БНР.

На 21 септември в Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита изложба с картини от старата Горна Джумая, която днес, 27 септември - вече в рамките на събитието „Някога в Горна Джумая” -  ще бъде експонирана отново в откритото пространство на квартал „Вароша”. Ще бъдат ситуирани няколко отделни къта - един на старата Горна Джумая (в „Измирлиевата къща”), „Кукушки кът” в Галерия „Свети Лука” и „Заровски” - в къща „Литература”, в които ще бъдат представени съхраняваните в РИМ и НЧ „Никола Йонков Вапцаров - 1866” свидетелства за материалната култура на преселническите родове и създаването на градската култура в днешния Благоевград: текстил, носии, снимки...

Откриването на инициативата е насрочено за 16 часа на 27 септември, последвано от концерт на читалищния състав за стари градски песни и следваща го „ретро фотосесия”, по време на която присъстващите ще могат да се заснемат, облечени в осигурени от читалището и музея автентични облекла от първите градски години на Горна Джумая. Дегустацията на вино, част от откриването, е наречена „С дъх на старо вино”. В 18 часа, в двора на Мощанската къща, започва концерт на читалищни състави, с участието на Китаро-мандолинния оркестър при читалището „Пирински звуци” и вокалния ансамбъл „Езерец”. След концерта изпълнителите от Пиринския танцов ансамбъл „Вихрен” ще танцуват на площада пред Галерия „Свети Лука”, като приканят присъстващите да се присъединят към хорото.