В България доплащаме най-много за здравни услуги?

Животът

27-09-2018, 11:45

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Според проучването едва 35% от хората знаят върху каква сума се осигуряват

България е една от страните с най-високо доплащане извън системата на здравното осигуряване. Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването.

Готвените промени в сектор "Здравеопазване" внесоха смут както сред пациенти, така и сред застрахователи. Според данните доплащаме 2 милиарда лева годишно за здравни услуги. Това означава, че 30% от разходите ни са преки плащания за здраве.

"Този дял на преки плащания за здраве е един от най-високите в ЕС. Реално около 1/3 от бюджета за здраве идва от пациентите. Едва 6% от хората пък са готови да внасят повече от настоящата си здравна осигуровка", обясни за България он еър Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

Според проучването едва 35% от хората знаят върху каква сума се осигуряват, а едва една пета от хората знаят каква сума внасят под формата на здравни осигуровки.

По думите на бившия здравен министър Мими Виткова социолозите са открехнали вратата на здравеопазването, но реално данните са доста по-фрапиращи.

"Всъщност 48% от парите за здравеопазване идват от джоба на пациентите. Това не е нормално, защото това е половината бюджет. Хората вече привикнаха, че трябва директно да си платят, вместо да внасят осигуровки", обясни още Виткова.

Тя е на мнение, че с увеличаването на приходите в сектора, лечението у нас не се подобрява.

"Похвално е желанието на здравното министерство да постави някои от проблемите на обсъждане. По време на предишния министър нещата или не се обсъждаха, или това се правеше прекалено късно, когато вече всичко беше прието. Въпреки това предложените за обсъждане модели не решават проблемите със здравното застраховане", допълни още Пламен Таушанов от Асоциацията за защита на пациентите.