БАБХ за разследването на бития репортер в Търново: Продуктите са в склада, защото текат съдебни дела

Животът

28-09-2018, 10:55

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Прокуратурата категорична, че храните не са и нужни за разследването

Тоновете храна с изтекъл срок на годност от разследването на репортера на „Господари на ефира” Димитър Върбанов продължават да са в склада на търговеца, защото държавният контролен орган не разполага с достатъчно площ за тях.

Обяснението е на д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново, дадено в ефира на Нова телевизия тази сутрин. 

В сряда репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов беше пребит заради поредица от репортажи за склад, който осъществява продажба на храни с изтекъл срок на годност. 

След сигнала от Димитър Върбанов до БАБХ , е извършена съвместна проверка. Констатираните количества храни с изтекъл срок са възбранени, като става въпрос за 9,5 тона хранителни продукти на стойност над 25 хиляди лева. Те не трябвало да се унищожават, докато не приключат съдебните дела, обясни пред Нова д-р Спасов.

Прокуратурата обаче е категорична, че е иззела необходимите й веществени доказателства и няма нужда от целия тонаж. Сега вместо да изпълни собствената си заповед за унищожаване, държавната агенция прави ежеседмични проверки дали запечатаната храна стои все така запечатана. 

"С тези храни те не търгуват. За да бъде затворен складът, ние трябва да имаме законово основание за това", изтъкна директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново. 

И допълни, че инспекторите са проверили всички обекти, за които е имало твърдения, че са закупували стоки от складовете. 

"Всички продукти са били проследени. Там, където е имало и най-малко съмнение за наличие на продукти с изтекъл срок, всички са били унищожени", категоричен беше Спасов.