Столичен съвет по библиотечно дело бе учреден

Мисия София

29-09-2018, 16:14

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Председател на Столичния съвет по библиотечно дело е зам.-кметът Тодор Чобанов

Столичната община има активна политика за насърчаване на четенето, за подкрепа на книгоиздаването и развитие на библиотеките. Това каза столичният кмет Фандъкова при откриването на първото заседание на Столичния съвет по библиотечно дело и изброи част от дейностите, с които общината подкрепя четенето и дейността на библиотеките.

В програма „Култура“ има специален приоритет за книгоиздаване като със средствата се подпомага издаването на книги за София. Според кмета изключително важно е развитието на инфраструктурата. Предстои реконструкция на сградата на Столичната библиотека.

Столичната община и Асоциация „Българска книга“ ще открият и първата училищна библиотека, която отговаря на всички европейски изисквания. Тя ще се намира в училището в с. Бистрица.

"С решение на Столичния общински съвет се подготвя програма за реконструкция и ремонти на столичните читалища. Всяка година общината финансира закупуването на книги за училищните библиотеки и ще продължи да го прави", каза още кметът.

Председател на Столичния съвет по библиотечно дело е зам.-кметът Тодор Чобанов, а в състава му влизат Малина Едрева – председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, Александър Шпатов – председател на Сдружение за градски читални, писател и носител на наградата на София за литература, Яна Генова – председател на фондация „Следваща страница“, Юлия Цинзова - директор на Столична библиотека, Спаска Тарандова – изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки – България, д-р Марчела Борисова – зам.-директор на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Станислав Георгиев – старши експерт в Регионално управление на образованието, Бойко Ламбовски – председател на ПЕН клуб София, Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалище, Захари Иванов – Съюз на българските писатели, Венцислав Мицов – общински съветник и Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“.