Кардиолог: Първите минути след инфаркт са най-решаващи

Животът

29-09-2018, 16:39

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Експертът не смята, че болният човек може да се зарадва на живота

Днес е световният ден на сърцето. Д-р Мариана Контева, която ръководи бургаска клиника и е инвазивен кардиолог там, коментира пред БиТВ, че не смята, че болният човек може да се зарадва на живота.

Контева коментира, че постоянно се откриват причини кое води до заболяванията. Генетичната предразположеност неминуемо е едно от тях. Тя заяви, че поне веднъж в годината трябва да се изследват показателите на кръвта, защото много хора живеят с висок холестерол без да знаят.

Тя е категорична, че българинът e спрял да живее, да спортува, да се разхожда. „Стресът за децата също е огромен, много от тях са със затлъстяване. Ядем много храна навън, нямаме време да готвим”, казва тя. Според нея това са основните причини хората да имат високо кръвно. По думите ѝ дали лечението да бъде с лекарства или не, зависи от преценката на лекаря и състоянието на самия пациент, защото понякога това е неизбежно.

„Първите минути след инфаркт са най-решаващи”. Контева обясни, че болките могат да бъдат на различни места, при жените един от симптомите може да бъде дори физическо неразположение.

Тя е категорична, че е добре човек веднага да се обърне към лекар, а не да се самолекува. На финала тя препоръча на зрителите редовно да се преглеждат.