Историческо – македонците се произнасят за смяната на името

Свят

30-09-2018, 09:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Последен ден за размисъл преди референдума в Македония

Повратен ден за бъдещето на Балканите

Днес македонците се произнасят дали да бъде приложен договорът с Гърция за смяна на името, който ще преименува страната им на Република Северна Македония. На инициирания от премиера на страната Зоран Заев референдум, право да гласуват имат около 1,8 млн. души.

Те трябва да отговарят с „да“ или „не“ на един въпрос:

 „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“?

Ако резултатът от референдума е положителен, това би въвело името Северна Македония като „ ерга омнес“– т.е. за всеобща употреба.

Договорът между Скопие и Атина беше подписан преди няколко месеца, като целта му е да постави точка на десетилетен спор. Спогодбата обаче срещна критика и в двете страни.

Договорът е със заглавие „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните“.

С днешния референдум Зоран Заев цели да затвърди окончателно договора и да го направи необратим. За целта обаче трябва до урните да отидат поне половината от имащите право на глас – или около 900 хил. души. Освен това поне 50% от тях трябва да отговорят утвърдително на зададения въпрос.