Бартош Курек стана MVP на световното

Полша победи на финала Бразилия с 3:0

Полша спечели титлата на световното първенство по волейбол за мъже 2018 в Италия и България. Във финалния двубой от надпреварата „Дружина полска“, водена от треньора Витал Хайнен победи Бразилия с 3:0 (28:26, 25:20, 25:23) в зала "Пала Алпитур" в Торино. Така волейболистите на Полша са новият-стар шампион, след като спечелиха златото като домакини на мондиала през 2014 година. Общо в историята това е трета титла за страната,съобщи БФ Волейбол.

Реализатор за успеха на поляците бе Бартош Курек с 24 точки (2 блокади, 2 аса), Михал Кубяк добави 12 точки (2 блокади). За Бразилия Уолъс де Соуса се отчете с 14 точки, Дъглас Соуса приключи с 11 точки.


Отборът на САЩ завърши с бронзовите отличия в шампионата. В двубоя за третото място на надпреварата американците се наложиха над Сърбия с 3:1 (23:25, 25:17, 32:30, 25:19) и завършиха на почетната стълбица, а сърбите оформиха финалната четворка на световното първенство.


Реализатор за САЩ бе Мат Андерсън с 29 точки (2 блокади, 4 аса), Аарон Ръсел завърши с 16 точки (1 блокада, 1 ас). За Сърбия Дражен Лубурич приключи с 12 точки (1 ас), с 11 се разписа Марко Ивович (1 блокада, 2 аса).

Крайно класиране на световното първенство 2018:

1. Полша

2. Бразилия

3. САЩ

4. Сърбия

5. Италия, Русия

7. Франция, Холандия

9. Белгия, БЪЛГАРИЯ, Канада, Словения

13. Аржентина, Австралия, Финландия, Иран

17. Камерун, Куба, Египет, Япония

21. Китай, Доминиканска република, Пуерто Рико, Тунис.

Полският национал Бартош Курек спечели наградата за Най-полезен състезател (MVP) на световното първенство по волейбол за мъже в Италия и България 2018. Диагоналът имаше важна роля за триумфа на тима си с трофея за втори пореден път. Отличието бе спечелено от представител на поляците и през 2014 година. Тогава Мариуш Влазли получи ценната статуетка.

Шампионите прибират и най-голям брой награди - четири, следвани от Бразилия и САЩ, които имат по две.

 

Идеален отбор на световното първенство:

MVP: Бартош Курек (Полша)

Най-добри посрещачи: Михал Кубяк (Полша) и Дъглас Соуса (Бразилия);

Най-добри центрове: Лукас Сааткамп (Бразилия) и Пьотр Новаковски (Полша);

Най-добър диагонал: Мат Андерсън (САЩ);

Най-добър разпределител: Мика Кристенсън (САЩ);

Най-добро либеро: Павел Заторски (Полша).