Общината започва кампания за профилактика на рака на гърдата

Мисия София

01-10-2018, 16:37

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От последните данни, които излязоха, прави впечатление процентът на заболелите във възрастовата група между 30 и 35 години

За шеста поредна година започва кампания за профилактични прегледи и превенция на рака на гърдата. В инициативата се включват 10 болници в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Желаещите ще могат да си направят безплатни мамологични прегледи до края на октомври.

"Това, което ни стимулира през всичките тези години, е резултатите от тази кампания на първо място. Второ - тя е започната предвид сериозността на заболяването", каза пред БНТ д-р Гергана Коларов, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ "Света София".

"От последните данни, които излязоха, прави впечатление процентът на заболелите във възрастовата група между 30 и 35 години. Той се е качил двойно в сравнение с предходната година. Очевидно усилията ни трябва да бъдат насочени към привличане на вниманието на по-младите жени, защото в по-напреднала възраст жените се грижат сякаш повече за здравето си. По-често посещават лекар, по-често ходят на профилактични прегледи", обясни тя.