Архитектът на София: Превръщаме градовете си в "градове на хората"

Мисия София

02-10-2018, 09:59

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Велосипедната система продължава да се развива

По покана на главния архитект на София арх. Здравко Здравков в София пристигна главният архитект на Москва Сергей Кузнецов. Двамата гостуват в Сутрешния блок в специално интервю за БНТ.

"Тръгнахме по пътя на това да превръщаме градовете си от "градове на автомобилите и предприемачите" в "градове на хората", разказа главният архитект на столицата ни Здравко Здравков.

"Посоката е свързана с цялостна промяна в града, която приоритизира пешеходните пространства, премахване на незаконната реклама, подреждане на града, оправяне на фасадите, премахване на кабелите", обясни той.

"Опитът, който има в Москва е огромен и това ни дава предимство, за да може ние взимайки доброто от техните решения да го превърнем и при нас в София", обясни още Здравков.

"Велосипедната система продължава да се развива", каза арх. Здравков и допълни, че посоката на развитие е свързана със създаване на онези липсващи звена на развитие на велосипедно придвижване, така че да се направи "велосипеден пръстен и довеждащите връзки към него".

"А системата за отдаване на велосипеди под наем - в момента разработваме такава система, която да бъдат предоставени велосипеди, но не на принципа на стоянки, които са фиксирани, а да може да се вземат от определени места и посредством GPS да бъдат оставяни в други локации. И очакваме следващата година тя да заработи в София", коментира Здравков.

"Сериозно ограничаване на паркирането в центъра е въведено в Москва и това е нещо, което се възприема положително от повечето хора", разказа главният архитект на града Сергей Кузнецов. Той допълни, че намаляването и усложняването на автомобилния транспорт и паркирането дава положителен резултат в централната част на града.

"Намаляха задръстванията по улиците на Москва, стана по-трудно да се паркира, но ситуацията се подобри много силно", добави той.

"В София виждам един голям потенциал и трябва да кажем, че тук такъв остър проблем като в Москва преди няколко години със задръстванията липсва. Струва ми се, че София да се развива в един комфортен град би било дори по-просто като се има предвид ,че градът е по-компактен", коментира архитектът на Москва.

"Много е озеленен градът и ми се струва, че в един кратък период бихте могли да постигнете много положителни промени", категоричен беше арх. Кузнецов.