Фалшиви Facebook профили ни препращат към реклами

Животът

02-10-2018, 14:39

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Много родни звезди пострадаха! А къде са вашите лични данни?

До колко данните ни в социалните мрежи са защитени? Цяла плеяда български звезди се оказаха с фалшиви профили в социалните мрежи. На голяма част от тях акаунтите им бяха хакнати, след разпращането на фалшиви имейли.

Сегашната схема изглежда така: С произволно свалени снимки от профилите на известни личности се създават измамни акаунти. Целта е приятелите на тези фалшиви профили да биват препращани към рекламни страници.

"Вече всичко правим по Facebook. Той ни информира за всичко. Сигурността ни в интернет опира до полицията, но аз не знам към кого да се обърна. Цялото нещо е омерзително. Аз никога не съм имал Facebook профил и не искам и да имам", подчерта пред България он еър певецът и композитор Люси Иларионов, който пострада от подобна измама.

Той недвусмислено отбеляза, че мерките за сигурност в интернет трябва да се затегнат. "В момента младите знаят изпълнителите от профилите им в социалните мрежи. Вече да лепиш плакати за участие е смехотворно", допълни той.

Експертът Александър Христов изтъкна, че подобни фалшиви профили могат да бъдат наистина опасни. "Те се използват за вредни цели, дори и за разпространение на фалшиви новини. Когато има престъпление трябва да съобщим на полицията. В противен случай трябва да се разчита на механизмите на Facebook", уточни той.

И припомни, че фалшивите профили могат да бъдат разпознати както по съдържанието, така и по леката промяна на името на реалния човек.