Славейковци заедно против агресията, чрез спорт и знания

Мисия Добрич

02-10-2018, 13:35

Снимка:

СУ „П. Р. Славейков”

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Финансиран по Програмата за малки инициативи в полза на местната общност на Община град Добрич

В СУ „Петко Рачов Славейков” се проведоха дейностите по проект „Заедно против агресията, чрез спорт и знания”, финансиран по Програмата за малки инициативи в полза на местната общност на Община град Добрич.

За децата от начален етап бяха организирани спортни занимания, под ръководството на Петко Николов, инструктор по Бойно-приложни техники, и на Иван Янков, майстор на спорта по Самбо и Джудо. Чрез игри и състезания малките славейковци се запознаха с различните техники за овладяване и избягване на агресивно поведение около тях, както и как да контролират собствените си негативни емоции. Петко Николов подчерта, че при бойните спортове уменията, които децата придобиват, трябва да се използват само и изключително в случаи на самозащита. Чрез различни демонстрации от специалистите, учениците от начален етап получиха първични познания по физическо предпазване, самозащита и правилна реакция в критични ситуации.

За учениците от горен етап бяха организирани образователни лектории на тема „Любов и секс“, проведени от психолога Бонка Господинова и от д-р Цонка Райкова, специалист Акушер гинеколог.

Първоначалното смущение от обявените теми премина бързо под умелото овладяване от страна на професионалния психолог Бонка Господинова, която предразположи учениците с подходящи примери от реалността, хумор и приятелско отношение. След запознаване на аудиторията със симпотоматиката на агресията, неадекватното поведение и възможностите за попадане в нежелани ситуации, учениците се почувстваха комфортно и започнаха да задават въпроси.

Защо родителите се чувстват неудобно, когато им зададат въпроси свързани със секса, половото поведение и др. Как зависимостите – алкохол, наркотици и др. оказват влияние върху отношенията между половете. Благодарение на спокойното и компетентно отношение на психолога, тийнейджърите не се притесниха да попитат как се реагира правилно, когато се разбере, че даден съученик е осиновен. Какво изпитва самият той и как е възможно да се преодолеят проблемите в общуването между него и близките му. Защо родителите не разрешават да се преспива при приятел. Правилно ли е бабата и дядото да прикриват действия, които самите ученици знаят, че са нередни. Кои са причините да се посегне към цигари, наркотици и други зависимости. Аутсайдер ли си, ако не се включваш в купони или имаш различни интереси – класическа музика, книги.

Интересен бе и въпросът какво да направи майка, ако детето й е плод на изнасилване. Какви са чувствата на самата майка и на самото дете. Какво е необходимо да се предприеме от околните, ако забележат поводи за агресия или автоагресия.

Срещите с д-р Райкова се оказаха също доста интересни за славейковци. Целта на образователните лекции бе учениците да получат познания и отговори за любовта и секса без смущение, притеснение или неудобство. Точно върху това наблегна и д-р Райкова, че винаги е най-добре да получиш информация от специалист , от близък по-възрастен, от родител, отколкото от интернет или на принципа „една приятелка каза“. В непринудена  обстановка тя им даде примери от дългогодишната си практика на лоши последици именно от заблудите „на мен това не може да се случи“, „на един човек еди кое си лекарство помогнало“, „от само себе си ще ми мине“. Освен обясненията за полово преносимите болести, за скритите опасности от нелекуваните инфекции и пренебрегването на симптомите, д- р Райкова отговори на много въпроси, които вълнуваха учениците. Като например какво е извънматочна бременност, какви са начините за предпазване от бременност и полово преносимите болести, как да се разпознават признаците на т.нар. пасивна агресия у партньора. Как да се избягват опасни ситуации, оставайки насаме с нежелани хора. Вярно ли е, че при влюбването се развиват химични процеси, които влияят върху цялостното поведение на човека. Как да се научим да казваме „не“ и да добием увереност. Какви са опасностите от прекъсването на нежелана бременност – аборт. Как пушенето и други зависимости влияят върху плода. Бяха зададени и много, много други въпроси, които получиха компетентен и дружески отговор. Самата д-р Райкова остана приятно изненадана от проявеното към нея доверие от младите хора и от новите приятелства, които се създадоха. В края на срещите тя направи извода, че децата са много информирани, не изпитват притеснение да я питат и свободно да изказват мнението си.  Пожелаха си нови срещи, като тя им обеща винаги да им е от помощ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен