ОИЦ – Добрич проведе граждански диалог с евродепутати

Мисия Добрич

03-10-2018, 09:36

Снимка:

ОИЦ

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

В събитието се проведе на 28 септември в Художествената галерия

С граждански диалог на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз- Добрич в Европа-какво следва”, Областен информационен център – Добрич(ОИЦ - Добрич) стартира в областта националната инициатива на мрежата от 27 Областни информационни центрове в България.

В събитието, което се проведе на 28 септември в Художествената галерия – Добрич, взеха участие депутатите от Европейския парламент – Емил Радев и Андрей Новаков, зам.- областния управител Красимир Николов и зам. – кмета на община град Добрич Боян Коларов.

С близо представители на областна и общинска администрация, бизнеса, неправителствения сектор, ученици и граждани бе дискутирана политиката на сближаване след 2020 година.

Форумът бе открит от Геновева Друмева – управител на ОИЦ – Добрич, която представи основните цели на  националната кампания „Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС” и планираните  инициативи в област Добрич.

С видеопослание еврокомисаря Мария Габриел поздрави участниците в диалога и подчерта, че политиката за сближаване е един от стълбовете на ЕС, който крепи огромното разнообразие от проекти в цяла Европа, и колко е важно хората и институциите да участват активно в нейното обсъждане. За периода от 2021 – 2027 г. Европейската комисия е предложила по-ефективна, модерна и реалистична Кохезионна политика, чрез която България ще получи близо 9 млрд. евро, с 8%  повече от сегашния период.

Начало на гражданския диалога постави зам. областният управител Красимир Николов като начерта основните теми на дискусията и призова участниците да се включат активно в дискусиите. Боян Коларов подчерта колко е важно местните общности да работят заедно с администрацията за да може град Добрич да постигне просперитет.

Трябва да харчим разумно отпуснатите европейски средства, с ясна представа за визията и какви резултати искаме да постигнем, за да може България да навакса до по-високи стандарти, каза Емил Радев в началото на дискусията. Пред участниците той представи одобрената българска програмата за борба с двойните стандарти при храните и напитките. Програма, която е разработена от него и Андрей Новаков, е с бюджет от 1 260 000 евро за извършване на анализи, информационни кампании, завеждане на дела и за обезщетение на потребителите. Призова да бъдем по-активни, тъй като по данни в България са подавани най-малко сигнали за двоен стандарт. 

Във връзка със сигурността на европейските граждани, Радев спомена, че България се справя най-добре в Европа с охраната на външните граници. За периода след  2020, Европейската комисия е предвидила повече средства за граничната и брегова охрана, която ще бъде увеличена с 4 пъти по-голям състав.

Евродепутатът  коментира и новата програма „Дигитална Европа” след 2020 г., която с бюджет от 9.3 млрд.евро ще финансира проекти за суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност и цифрови умения. 

Бяха обсъдени въпроси за новия регламент за защита на личните данни, електронното гласуване, контрола върху предприятията от страна на контролиращите държавни органи, промяна в начина на подпомагане на малките селскостопански производители, подкрепата за малките и средни предприятия, финансирането на неправителствения сектор и интегрирани проекти.

Пред участниците евродепутатът Андрей Новаков заяви, че България получава почти пет пъти повече от европейски средства отколкото внася в европейския бюджет. Сумарно всяко година  държавата внася около 500 млн. евро, а получава европейски средства в размер на 2,3 млрд. евро. Чрез финансовия механизъм на ЕС -  Механизъм за свързване на Европа, след 2020 г. ще се финансират ключови транспортни проекти не само за България, но и за целия съюз, подчерта евродепутата. С това ще се подобри свързаността на България с Европейския съюз, което ще допринесе и за привличане на външни инвеститори. 

Андрей Новаков заяви, че ще работи усилено след 2020 г. да се намали административна тежест по контрола на финансираните проекти. Неговото конкретно предложение е бенефициенти, които имат история на добър „стопанин” – нямат наложени санкции, не са извършвали измами и т.н, да бъдат по-малко проверявани и данните от едно проверка да важат и за други одити. Но бенефициенти, които не могат да управляват получените  европейските средства, съгласно европейските правила да бъдат по- стриктно и често проверявани.

Новаков представи и българската платформа „Еврофинансирай”, чрез която всеки, които търси финансиране ще получи информация за всички подходящите програми на ЕС. 

С младите участници във форума евродепутатите обсъдиха бъдещитемерки и средства за обучение,  по-добро заплащане  и задържане на младите хора в България.