Има ли надежда за шофьорите у нас?

Животът

03-10-2018, 13:12

Снимка:

АПИ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

При случай на агресия на пътя, може да се стигне до лишаване от свобода до 3 години

Не стига, че сме на едно от първите места по транспортни произшествия в Европа, ами масово се забелязват агресивни шофьори. Пътищата може и да ги ремонтираме, но кога ще ремонтираме и манталитета на шофиране? Има ли надежда българинът да изгради култура на транспортен толеранс и как да стане това?

"Хората по принцип са гневни. Това е резултат от цялата обстановка в държавата. Около 40% от населението са притиснати от кредити с високи лихви. Подобни неща карат хората да са избухливи. Възможно е да се въведат психотестове при шофьорските избори", отбеляза пред България он еър председателят на Комисията по транспорт в 43 Народно събрание Настимир Ананиев.

Той изтъкна, че при случай на агресия на пътя, може да се стигне до лишаване от свобода до 3 години. "Ако водач посегне на длъжностно лице – 5 години. А ако нарушителят е рецидивист – до 8 години. Наказанията са сериозни. Трябва да има телефон за подаване на сигнали срещу агресивни шофьори“, посочи още той.

Според психолога Христо Монов невъзможността да постигнем задоволяване на потребностите си ни прави агресивни. "Това са потребността от храна, сигурност и така нататък. Правилата за движение по пътищата трябва да бъдат усъвършенствани. Трябва да започнем да формираме културата на движение по-рано във възпитанието на децата. Трябва да помислим за собствената си безопасност. За да има толерантност – трябва аз да съм толерантен. И какво като пристигна 5 минути по-бързо? Трябва да дадем добър пример на децата", подчерта той.

Монов предложи въвеждането на нов за нашето общество метод за възпитание на възрастни - полагането на обществено полезен труд.

"Така агресорите публично ще се идентифицират като такива. Няма как да не сме агресивни, визирайки средата, в която живеем. Вижте как се говори дори в Народното събрание. Аз вече не мога да им гледам заседанията. Оттам се сипе само стрес. Ако това са ни народните представители, то какви да бъдем, ако не агресивни?", каза още психологът.

"Както се оплакваме от тормоз в училище и на работното място – агресията по пътя има същия ефект. Агресията е следствие от чувството на безнаказаност. Ако някои си мисли, че ще му се размине, е много по-вероятно да бъде агресивен", завърши за финал Настимир Ананиев.