Филм и книга за тайната на осиновяването представят в Пловдив

Събитието е в рамките на Националните информационни седмици за осиновяването

Днес от 18.00 ч. в рамките на Националните информационни седмици за осиновяването в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъдат представени книгата на Дора Прангаджийска „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ и филма „Триъгълник от любов“ с авторски екип Мария Василева, Михаил Георгиев, Делян Георгиев и Васил Василев. Кампанията е организирана от Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ /БАОО/ и е под мотото „Осиновяването – сбъднато семейство“. Провежда се за пета поредна година. Мисията й е да промени обществените нагласи по темата „Осиновяване“. Тази година фокусът пада върху промяната на чл.105 от Семейния кодекс, според който „На осиновителите или осиновения може да бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това“. Според организаторите този член е в противоречие с препоръката на Съвета по правата на човека на ООН за „Въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход“.
Авторката на книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ Дора Прангаджийска е психотерапевт и член на БАОО. За първи път в България психотерапевт пише книга на тази тема не само като специалист, но и като човек, изживял процеса. Книгата е умело съчетание от професионални съвети и емоционални лични истории на осиновени, осиновители и биологични родители.
Филмът „Триъгълник от любов“ представя лицата на осиновяването и техните житейски истории. Сложният процес  е пречупен през  универсалния символ на осиновяването - Триъгълника, олицетворяващ връзката между детето, биологичните му родители и осиновителите.