Караниколов: Бизнесът у нас започва да отказва поръчки, няма кой да работи

Животът

04-10-2018, 15:28

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила, подчерта икономическият министър

Бизнесът в България започва да отказва поръчки, няма кой да работи. Това каза в ефира на БиТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Големият проблем вече не е корупция, а работната сила", подчерта министърът.

„В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи”, каза Караниколов.

"По думите му краткосрочните мерки включват се обърнем към българските малцинства в съседните страни и да направим всичко възможно да ги върнем у нас. В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения", отбеляза Караниколов.

"Цената на газа се формира на световния пазар, не е от нас. Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем, заяви още министърът. Газът се вдига на световния пазар, както и продуктите, които заместват газа", допълни той.

"По думите на министъра повишаването на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на газа. Пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша", изтъкна той.

"Повишаването на цената на парното е изключително неприятно и тук държавата трябва да мисли", каза още министърът, който отбеляза, че има специални субсидии за социално слабите, за които е невъзможно да плащат.

"Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът.

В момента 858 язовира са в състояние, което изисква ремонтни дейности. От тях 414 са в предаварийно състояние, отбеляза още в разговора министърът. По думите му анализът показва, че предвидените 500 милиона лева за ремонти няма да стигнат.

„Има язовири, които се нуждаят от 1 милион за ремонт, но има и такива, които се нуждаят от по 30 милиона”, заяви Караниколов.