Отбелязваме Roma Pride - Ден на ромската гордост и култура

В с.Христо Даново ученици ще рисуват ръцете в различни цветове

За осма поредна година “Рома Прайд – ден на ромската гордост и култура“ ще се отбележи в 10 европейски страни: България, Ирландия, Италия, Македония, Молдова, Нидерландия, Украйна, Унгария, Черна гора и Чехия. Център „Амалипе“ като една от 33-те партниращи организации на Европейското антирасистко движение ще отбележи Рома Прайд с поредица от събития, стартиращи от днес и продължаващи в рамките на цялата седмица.
Това ежегодно събитие мобилизира и активира европейското гражданско общество – координирано от EGAM (Европейско Гражданско Антирасистско Движение) и се организира на национално ниво от ромски и антирасистки неправителствени организации в 10 държави, като кампаниите са насочени против дискриминацията и расизма с цел да се преодолеят общоприетите стереотипи и предразсъдъци и да бъде показана традиционната ромска култура, история и традиции.
Рома прайд – денят на гордостта и културата, дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика, показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които роми успяват да постигнат, остават завоалирани и скрити пред негативната същност, която се представя пред гражданското общество. Рома прайд е своебразен начин да бъдат чути ромските гласове за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на етносите без омраза и негативни нагласи. Инициативата има също за цел да събере възможно най-много хора от всички етноси и да даде гласност на проблемите, пред които са изправени ромите в цяла Европа.
Учители, родители, ученици и представители на Център „Амалипе“ от всички региони на България ще се включат заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура.
Ето как се отбелязва в Област Пловдив:
В с.Розино днес се приканваха минувачи пред училището, като им се раздаваха  послания за толерантност. Също така имаха възможността да напишат на флипчарт какво е за тях ромска гордост. Доброволци бяха облечени в ромски носии – така  показваха ромските традиции в с.Розино.
Днес в с.Христо Даново – ОУ ,,Ген Карцов“ ще се отбележи ROMA PRIDE, като ученици ще рисуват ръцете в различни цветове - ще ги отбелязват на флипчарт – така показват, че не всички сме еднакви, но можем да сме равни и да живеем и учим заедно.