Главният архитект: Отговорността за ремонта в центъра е на всички

Мисия София

05-10-2018, 13:31

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ако има разминавания в изпълнението, ще бъдат наложени санкции

След напрежението около ремонта на улица "Граф Игнатиев" в София, общественото недоволство се фокусира и върху новия облик на градината пред църквата „Свети Седмочисленици”. Критиките са заради поставените нови плочи на емблематичното за столицата място.

"От Столичната община ще държим на изпълнението на проекта, за който сме си заплатили. Ще изискаме качествен продукт", каза в ефира на Нова Телевизия главният архитект на София Здравко Здравков.

Той беше категоричен, че ако има разминавания в изпълнението, ще бъдат наложени санкции. По проекта се работи от 5 години, като той е подлежал на множество обществени обсъждания. Здравков апелира темата да се коментира отново след представянето на изцяло завършения продукт.

"Отговорността е на всички хора по веригата. Освен възложител, има проектанти, надзорници и строители", категоричен беше Здравков.

Той добави, че за ремонта са избрани два вида настилки - гранит и бетонни павета. Гранитът ще бъде разположен основно по площадите "Гарибалди" и "Славейков". За останалата част ще бъде използвана бетонна настилка. Продуктът е направен след архитектурен конкурс, в който участва жури от специалисти.

Относно критиката по ремонта пред храма "Свети Седмочисленици", главният архитект заяви, че проектът е изключително консервативен по отношение на цветовете. По този начин фокусът ще остане върху самата сграда.

Здравков каза, че гражданската активност е нещо положително. Обществото заявява своята позиция, но е важно това да се направи, още когато се изготвя проектът. Според архитекта, когато нещо се предложи за обсъждане, има достатъчно време да бъде видяно преди да влезе в сила.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен