Кметът Живко Тодоров: Днес всички трябва да бъдем толкова единни, колкото са били предците ни

Животът

05-10-2018, 13:53

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Точно в 10.30 часа на Античния форум „Августа Траяна“ прозвуча химна на България

С Божествена света литургия започна честването на Деня на Стара Загора днес. Тя бе отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. След това литийно шествие водено от владиката и кмета Живко Тодоров стигна до парк „Пети октомври“, където бяха поднесени венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора“.

В празника се включиха депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците й, заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, много общински съветници, представители на партии сдружения и стотици граждани.  

Точно в 10.30 часа на Античния форум „Августа Траяна“ прозвуча химна на България изпълнен от хора на Държавна опера Стара Загора. Под звуците на „Мила Родино“ военни от Втора механизирана бригада  издигнаха националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.

Водосвет и отечески богослов отслужиха митрополит Киприан и свещеници от епархията. Крепко здраве, мир и  душевно спокойствие на гражданите, просперитет  на нашия град, мъдрост на всички, които ни управляват, мъдрост и за нас, за да може да възприемаме всичко ново, което се сътворява в името на нас, гражданите на България, пожела владиката. „Ако някой се усъмни, нека изчака, за да се увери, че наистина всичко се прави за добро, а доброто е от Бога, а щом е от Него, значи е над всички ни. Честит и благословен празник на нашата Стара Загора – перлата на Равна Тракия“, допълни Киприан.

„Обещавам, че градът ни ще бъде по-красив, по-удобен и по-хубаво място за живеене“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. Той припомни, че след като Стара Загора е била опожарена, хората са се обединили и построили новия град. Благодарение на търпеливостта, на упоритостта, на  усърдната работа и на единението, предците ни успяват на възстановят града. „Стара Загора носи много дух в себе си, има много култура, много история. Днес ние трябва да бъдем също толкова единни, колкото са били хората, които са възстановили града“, призова кметът. Той благодари на всички старозагорци, които участват в развитието на града си. „Бъдете живи и здрави, усмихнати и позитивни, защото животът става все по-хубав и ние трябва да участваме в неговата направа. Всички Вие старозагорци го заслужавате. Честит празник!“, пожела Живко Тодоров.

След това той предаде символичния ключ на града на новия кмет на Млада Загора Никола Чакалов. „ В Стара Загора има много будни млади хора и това помага на града“, коментира Тодоров.

„За мен е голяма чест да съм жител на Стара Загора. Като двадесет и втори млад кмет  ще работя усърдно и честно за интересите на младите хора в града“, обеща Никола Чакалов.

Празникът продължи с концерт на хора на Държавна опера Стара Загора.

От 11.30 часа на Античния форум започна Фестивалът One Love Tour.

Точно в 17.00 часа пред парк „Тракия“ (южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“), старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица „Скоропослушница“, която идва от град Ананиев, Украйна.  Литийното шествие ще стигне до храм „Свети Николай“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица „Скоропослушница“ е покровител на онкоболните, затова в църквата ще бъде отслужен молебен за тях.