Столично училище се отказа от програмите за плодове и мляко

Животът

06-10-2018, 12:20

Снимка:

wikipedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Училище иска да се откаже от програмите за училищен плод и мляко?

По три европейски програми децата в училище получаваха безплатно мляко, плод и закуска

Столичното 144-то СОУ "Народни будители" се отказва от програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Причината - плодове и мляко вече няма да се раздават в училищната столова, а на неясно място и неясно от кого.

По три европейски програми децата в училище получаваха безплатно мляко, плод и закуска. Инициативата имаше за цел да ги насърчи да ядат полезни храни в училище, както и да подкрепи семейства с ниски доходи.

Децата получаваха храната в училищния стол. На 25 май т.г. Министерството на земеделието промени наредбата, изключвайки посредниците в лицето на училищните столове и приемайки, че договори се сключват директно с производителя.

Директорът на столичното 144-то училище обаче се отказва от програмата, заради съмнение, че наредбата е лобистка.

От Министерството на земеделието обясниха, че не фирмата, която е спечелила правото да доставя храна, а учителите трябва да раздадат безплатните плодове и мляко на учениците. По закон помещението, в което се хранят деца, трябва да има нужните разрешителни. Такива са училищните столови. Уви, там няма да може да се раздават храните.

Според земеделското министерство при липса на помещение - директор и учители трябва да раздадат храната където им е удобно. А тя трябва да е доставена в индивидуални опаковки.

Заради хаоса около реализирането на новата наредба, програмата все още не е започнала.