Психолог: Опасните селфита придават чувство за значимост

Животът

06-10-2018, 14:58

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

За 6 години близо 260 души са загинали в опит да си направят селфи

Родителите трябва да осигуряват на децата си алтернативни начини за набавяне на адреналин

Проучване на индийски учени установило, че за последните шест години селфи манията е довела до смъртта на 259 души. Така селфитата се оказват по-смъртоносни дори от атаките на акули. Особено тревожно е, че с всяка изминала година броят на жертвите стремглаво расте. И ако през 2011 г. стремежът да си направиш оригинална снимка е отнел живота на трима души, то през 2017 г. жертвите вече са 93.

„Пристрастяването на децата към опасните селфита идва от усещането за значимост, за това, че можеш да се справиш. Затова родителите трябва да осигуряват алтернативни начини за набавяне на този адреналин”. Така психологът Ани Владимирова коментира в ефира на Нова Телевизия селфи манията, която често застрашава живота.

Тя каза още, че в наши дни интересните снимки са нещото, с което можеш да блеснеш и да се изявиш в специфичната онлайн среда и социалните мрежи.

„Младите хора не са социално обхванати. Трябва да им се намират трудови и смислени занимания. Детето трябва да има център, самочувствие от постижения и хора, с които да общува. Родителите трябва да забравят два израза: „Остави ме на мира” и „Отиди в стаята си”, каза още Владимирова.

Фотографът Красена Ангелова пък призова подрастващите да се снимат на фона на красиви природни гледки, а не „пред неща, от които зависи животът им”. „Това не е смелост, а глупост”, категорична бе Ангелова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен