Фестивал „Изкуството на барока“

София Лайф

07-10-2018, 10:29

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

6 октомври – 11 декември 2018 г.

Дванадесетият фестивал за старинна европейска музика „Изкуството на барока“ отново ще предостави на почитателите на класическата музика високоестетически преживявания с музика, надживяла времето на създаването си. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

На 18 октомври в зала „България“ холандският блокфлейтист Ерик Босграаф, станал любимец на софийската публика, заедно със Софийска филхармония ще изпълни концерти от Дармщат – Телеман, Граупнер и Фаш.

На 21 октомври в залата на Българската академия на науките лютнистите Пол Кифър и Явор Генов ще акомпанират на звездната дама на бароковата музика Емма Къркби, пионер в историческата вокална практика. Ще звучат дуети за лютня и песни от Дауланд, Джоунс и др. Концертът е озаглавен „Музикални сънища”.

На 27 oктомври в камерна зала „България” се очаква „буря“ – е само от аплодисменти – това е и заглавието на едно от произведенията, които Фестивалният бароков ансамбъл с Василий Илисавский ще изпълнят. Програмата включва камерни творби и увертюри от Росини в чест на 150-годишнината от смъртта на великия композитор.

На 6 ноември в зала „България” струнен състав на Софийска филхармония и Зефира Вълова се обръщат към музикалното наследство на Антонио Вивалди. Освен концерти за цигулка и струнни от венецианския майстор ще прозвучи за първи път у нас и концерт от Мадалена Ломбардини – една от първите жени солистки в музикалната история.

На 17 ноември в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ Бароковият оркестър на Европейския съюз ще поднесе програма във френски стил: сюити и концерти от Льоклер, Кампра и Муфат. Ученици и студенти от музикални учебни заведения и професионални музиканти ще имат възможност на открита репетиция от 14.00 ч. да наблюдават работата на оркестъра с диригента – цигуларката Амандин Бейер.

Фестивалната програма, както всяка година, е съпътствана от множество образователни прояви – концерти за деца и ученици от столични детски градини и училища, конкурс за младежки камерни ансамбли за изпълнение на творби от Франсоа Купрен, уъркшоп на тема: „Орнаментация в творбите на Франсоа Купрен“.

Подробна информация на сайта на фестивала: http://luxuriaeuropae.com/ и във Facebook страницата: https://www.facebook.com/luxuriaeuropae/

Билети:
- в мрежата на ИВЕНТИМ
- на касата на зала „България”, ул. „Аксаков” № 1
- на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”, ул. „Аксаков” № 1
- пред залата, непосредствено преди концертите