Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово открива изложба „Икони”

Животът

09-10-2018, 09:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията е посветена на XVI международно издание на празника на духовната музика

Днес от 17.30 часа Художествена галерия „Христо Цокев” открива изложба „Икони”. Експозицията е посветена на XVI международно издание на празника на духовната музика.

За пръв път традиционната изложба е с партньорството на „Българско иконографско сдружение”. Експозицията включва 23 икони от фонда на галерията и 7 икони на „Студио Димчовски”, Гергана Илиева – Лесикова и Катя Стоядинова  от ателие „Праксис” и Евгени Недев.

Антония и Димчо Димчовски живеят и работят в малкото планинско село Гостилица. Създават своите икони от 1984г., използвайки стари и забравени иконографски техники на старите майстори. Работят в традиционния византийски стил, от миниатюра до императорски икони, използвайки злато, сребро, обков, емайл, перли , полускъпоценни камъни. Участват в множество изложби в страната и чужбина. Инициатори и учредители на Българското иконографско сдружение.

Гергана Илиева-Лесикова и Катя Стоядинова завършват специалност „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий” като след това защитава магистратура  по културно-историческо наследство на България и иконопис. През 2011г. сформират иконографско ателие „Праксис”. Техни икони са собственост  на църкви и манастири в България и на частни лица в страната и чужбина.

Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев” завършва специалност „Църковни изкуства” в богословски факултет в „Св. Св. Кирил и Методий” Велико Търново през 2013г. В изложбата участва с  иконата „Богородица с младенеца” и домашен иконостас „Убрус”. Работи в сферата на живописта и мозайката.

Фестивалът е посветен на  Света Петка Българска, наречена още Параскева, православна светица и главна закрилница на българския народ.