Продължаваме да възпитаваме децата си с плесници...

Животът

10-10-2018, 12:52

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Зад шамара седят изпуснати нерви и невъзможност да решиш проблема вътре в себе си, смята актьор

Нови тревожни данни за децата и родителите на Националната мрежа за децата. Старата шеговита максима, че боят изгражда явно съвсем не е избита от главите на мнозина. В сутрешния блок на БНТ темата коментираха Мария Брестничка от Националната мрежа за децата и актьорът Ивайло Захариев - баща и участник в кампанията "Детство без насилие".

Около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики като пространствена изолация, ненамеса при опасност от нараняване, причиняване на дискомфорт чрез стоене в неудобна поза или подлютяване. Делът на родителите, които системно прилагат подобни практики, е около 25 процента.

"Изследването, което направихме, имаше за цел да проследи тенденциите, защото резултатите бяха сравнени с данни от друго изследване, направено преди 5 години. Голямата разлика е, че близо 90%, тоест практически всички родители си дават сметка, че това не е ефективно средство за възпитание и нанася вреди", каза Мария Брестничка.

"Зад шамара седят изпуснати нерви и невъзможност да решиш проблема вътре в себе си. Освен, че правят бели, децата натискат някакви емоционални бутони в нас, които ние трябва да контролираме. Тогава идват шамарите - когато забравим, че пред стои нашето дете", добави Ивайло Захариев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен