СО с нови мерки срещу изоставените автомобили

Мисия София

10-10-2018, 15:16

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Срокът, в който собствениците на подобни коли могат да ги преместят, се намалява на 31 дни

Всяка година над 1300 автомобила излизат от движение в София и залежават в междублоковите пространства. За да улесни тромавата процедура по репатриране, Столичната община планира промени, които да съкратят сроковете, съобщават от България он еър.

Виждаме ги във всеки квартал, най-често с ръжда и пред разпадане. Заемат места за паркиране, които и без това не стигат за активните коли. Собствениците ги зарязват и не се сещат за тях с години.

Процедурата по репатрирането на такива коли обаче не е никак лесна. Всичко започва със сигнал до общината. След това кметът на района назначава специална комисия. След като се установи, че автомобилът е излязъл от употреба, му се поставя стикер с предписание.

След поставянето на този стикер, започва да тече тримесечен срок, а собственикът на автомобила трябва да го премести на площадка за временно съхраняване. Ако не го направи, кметът на съответния район издава заповед за неговото принудително преместване на площадка за временно съхраняване.

Едва след това колата може да бъде разглобена, като преди това собственикът получава последен шанс от две седмици да потърси автомобила си. Експертите са на мнение, че сроковете са прекалено дълги и тромави.

Предложението за промяна в общинските наредби е 3-месечното предписание да се намали на 31 дни. Очаква се решението на Столичния общински съвет.